Ponad 1000 mutacji w pojedynczym neuronie
7 października 2015, 11:03W pojedynczym neuronie normalnego dorosłego mózgu występuje nawet ponad 1000 mutacji, których nie ma w sąsiednich komórkach nerwowych. Większość mutacji pojawia się podczas używania genów, już po zakończeniu rozwoju mózgu.
Białko Klotho na poprawę pamięci i umiejętności ruchowych
9 sierpnia 2017, 11:18Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco odkryli, że podawanie myszom w różnym wieku i kondycji fragmentu białka Klotho szybko poprawia ich osiągi poznawcze i fizyczne.
Polskie Towarzystwo Matematyczne przyznało nagrody dla wybitnych matematyków
23 marca 2020, 12:08Polskie Towarzystwo Matematyczne przyznało nagrody dla wybitnych matematyków. Nagrodę Główną PTM im. Stefana Banacha za 2019 r. otrzymał prof. Yuriy Tomilov z Instytutu Matematycznego PAN-u, zaś Nagrodę Główną im. Hugona Steinhausa - prof. Adam Bobrowski z Politechniki Lubelskiej.
Białko pomagało talidomidowi
12 marca 2010, 11:58Japońscy naukowcy odkryli mechanizm, za pośrednictwem którego talidomid prowadzi do deformacji ciała płodów. Wg nich, lek wiąże się i unieczynnia białko o nazwie cereblon, odpowiadające za rozwój kończyn.
Jedno przeciwciało kontra wiele nowotworów
28 marca 2012, 05:02Ludzkie guzy nowotworowe, przeniesione na myszy laboratoryjne, zniknęły lub zostały znacznie zredukowane po zastosowaniu jednego przeciwciała - informuje Stanford University School of Medicine
Mentol 'odwrażliwia' receptory nikotynowe
17 listopada 2014, 13:09Mentol odwrażliwia receptory płuc, które odpowiadają za wywołanie podrażnienia przez nikotynę.
Antyoksydacyjne leki przeciwcukrzycowe sprzyjają przerzutowaniu
15 kwietnia 2016, 09:47Stosowane jako leki przeciwcukrzycowe związki o działaniu antyutleniającym sprzyjają przerzutowaniu nowotworów, w badanym przypadku raków jelita grubego i wątroby.
Potrójne uderzenie w czerniaka poprawia skuteczność immunoterapii i rokowania
7 grudnia 2018, 12:58Połączenie 3 rodzajów immunoterapii poprawia rokowania w przedklinicznym modelu czerniaka.
To bakterie powodują, że czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób układu krążenia
30 grudnia 2021, 11:25Dieta bogata w czerwone mięso zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Na łamach Nature Microbiology ukazał się właśnie artykuł, którego autorzy opisali, jak bakterie obecne w naszych jelitach zamieniają składniki czerwonego mięsa w związki szkodliwe dla zdrowia.
Zidentyfikowano geny wpływające na jakość kawy
7 lutego 2007, 14:35Chcąc zachować dochody, wytwórcy kawy pracują nad ulepszeniem swojego produktu. Aby to zrobić, trzeba jednak pogłębić wiedzę o biologii gatunku: kwitnieniu, dojrzewaniu owoców itp. To one wpływają bowiem na cechy ziaren.
